22 maart 2009

Duitse neologismen.


Wie zijn kennis van het nieuwe Duits wil bijspijkeren kan terecht bij Dudenverlag. Deze uitgeverij bracht eind vorig jaar een mooi geïllustreerd woordenboekje op de markt (191 pagina’s). Geen reden om de hand op de knip te houden want het boek kost nog geen 10 euro. En geld moet toch rollen nietwaar, zeker in tijden van economische crisis. 
Vierhonderd gloednieuwe woorden (die nog niet in de laatste Duden, de Duitse tegenhanger van Van Dale, staan) worden hier op een amusante maar informatieve manier behandeld. 
Ze staan verspreid over 13 themahoofdstukken (maatschappij; sport en vrije tijd; televisie en film; voeding; auto en verkeer; opvoeding; techniek enz.). 
De gevleugelde uitdrukking ‘de taal is gans het volk’ (ontleend aan het negentiende-eeuws gedicht ‘Aen België’ van een zekere Prudens van Duyse) gaat hier meer dan ooit op. 
Di-Mi-Do-Professor, Ekelshow, Hirndiebstahl, Hungermodel en Sparadies zijn typisch Duitse neologismen. 
De Engelse import is echter ook in de taal van Goethe niet te stuiten. Zo vinden we hier termen terug die ondertussen (of binnenkort) ook in het Nederlandse taalgebied gemeengoed zijn. Voorbeelden zat: clubhopping, cybergamer, downaging, egobooster, egosurfer, flashmob, speeddating, vlog. Hier en daar zit er wat pseudo-Engels tussen of Engels met een Duits tintje: Handyholic voor iemand die verslaafd is aan zijn mobieltje. Het mooiste woord in deze verzameling vond ik Kuckucksvater (de niet-biologische vader). Jammer genoeg zitten er een paar ééndagsvliegen in dit verder leuke boek: Zahnhandy bijvoorbeeld. Mobieltjes worden steeds maar kleiner en om ze niet te verliezen hebben handige Duitsers hier iets op bedacht. Verliezen kan niet meer wanneer het ding onderdeel van het lichaam wordt. Een student uit de richting Productdesign heeft namelijk een mobieltje uitgevonden dat men als kies in het gebit kan laten monteren. Je kunt er dan wel niet mee bellen maar oproepen beluisteren kan natuurlijk wel. Toekomstmuziek? Rare jongens toch die Duitsers. 
Maar afgezien hiervan is dit geen hap-snap-klaarboekje geworden. Een must voor studenten Duits . Ook andere taalliefhebbers zullen hier wel pap van lusten. Meteen bestellen dus! Auf Wiener Schnitzel!
ISBN 978-3-411-73351-4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.