14 oktober 2008

U-bocht.

Van het Belgisch front geen nieuws. Of toch?
16 maanden na de verkiezingen zijn Vlamingen en Walen het nog steeds niet eens over de te bereiken staatshervorming. Maar geen paniek op de Titanic. Vlaams minister-president Kris Peeters deed vorige maand een subliem voorstel: Vlaanderen, Wallonië en Brussel onderling laten overleggen. Het voorstel werd door iedereen (de Franstaligen incluis) op trompetgeschal onthaald, totdat Peeters geconfronteerd werd met het zootje ongeregeld dat de Franstaligen zouden afvaardigen, een B-ploeg volgens hem.
"Naar een praatcafé ga ik niet” zei Vlaanderens hoop in bange dagen.
Luc van der Kelen, commentator bij het Laatste Nieuws, repliceerde toen dat ook de Vlaamse regering een B-ploeg is. Peeters maakte volgens hem een U-bocht en dat had veel te maken met het het kartel tussen CD&V en N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie), een openlijk separatistische partij en brullende muis (23 % van de Vlaamse stemmen) die nu vanuit de oppositie moord en brand schreeuwt.

Met een U-bocht (een vertaling van het Engelse U-turn) bedoelen we het plotseling omhelzen van een diametraal tegengestelde houding of opinie, bijvoorbeeld door een minister of een regering; een politieke ommezwaai. Op de weg is een U-bocht een bocht van 180 graden.
In Groot-Brittannië werd het woord in de politieke betekenis erg populair in de jaren tachtig van vorige eeuw, toen Margaret Thatcher’s favoriete toesprakenschrijver de slogan leverde die de onverzettelijkheid van de ijzeren dame op perfecte wijze uitdrukte: The Lady's not for turning. Het betrof een woordspeling op de titel van een toneelstuk uit de late jaren veertig van Christopher Fry, The Lady's not for burning.
De media hadden in die periode gesuggereerd dat mevrouw Thatcher haar economisch beleid, het Thatcherisme, beter kon matigen. Hierop repliceerde zij met de woorden: `To those waiting with baited breath for that favourite media catchphrase, the U-turn, I have only one thing to say: "You turn if you want to. The Lady is not for turning."'

Een U-turn of U-bocht wordt beschouwd als een pejoratieve term, implicerend dat een verandering van mening of houding altijd een kenmerk is van zwakte en besluiteloosheid.

1 opmerking:

  1. In Nederland is de U-bocht bekend van de constructie die commerciële omroepen gebruikten om de mediawet te omzeilen. Een in wezen Nederlandse omroep doet zijn op Nederland gerichte uitzendingen via Luxemburg.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.