19 juli 2007

Absurdistan.


Een land of plaats waar zich rare of onbegrijpelijke toestanden voordoen, waar men het niet zo nauw neemt met de regels, wordt wel eens spottend Absurdistan genoemd. Die benaming wordt ook gebruikt om een absurde toestand mee aan te duiden.
Een lezer van Onze Taal die in 1992 een kantoor in Praag opstartte, liet mij weten dat zijn secretaresse, die goed Duits sprak, regelmatig de term Absurdistan gebruikte. Bijvoorbeeld: Leben wir doch in Absurdistan? Of wanneer er geen toiletpapier te verkrijgen was. Of: die Firma wohnt in Absurdistan. Nog volgens deze briefschrijver verscheen in de dagelijkse Tsjechische krant van zijn secretaresse een politiek-sociale cartoon met dezelfde naam, die later ook in het Engels vertaald verscheen in het lokale Engelse weekblaadje. De teneur zou meestal anti Oosten-van-Tsjechoslowakije geweest zijn.


Tot aan het einde van de jaren vijftig van vorige eeuw schreef de vader van columnist Max Pam niet-ondertekende stukjes voor het blad De Uitkijk. Die stukjes werden gepubliceerd onder het kopje "Berichten uit Absurdistan".
In de jaren zeventig gebruikte Gerrit Komrij de term meermaals wanneer hij Nederland wou omschrijven als een land waar de ezels aan de macht zijn.

Er zijn echter overeenkomsten in andere talen. In 1946 verschenen in Frankrijk twee satirische boeken: "Voyage en Absurdie" (1946) en "Vie de Jocrisse Morèze [d.w.z. Maurice Thorez] (...) d'après des documents ramenés par (...) de son voyage en Absurdie" (1947), door Benjamin Guittoneau, geschreven onder de schuilnaam Arouet (familienaam van Voltaire).
Absurdie en Absurdistan zijn in feite hetzelfde woord, daar het suffix -ie hetzelfde betekent als -istan, het Perzisch morfeem voor -land. Het Engels kent eveneens een Absurdia, dat aansluit bij dat Franse Absurdie uit 1946. Ook de Italiaanse vorm Assurdistan komt voor. Het Nederlands kent vele fictieve plaatsnamen. Denken we maar aan Boerenstronkeradeel; Lutjebroek; Verweggistan enz.

1 opmerking:

  1. Anoniem11:48 a.m.

    Behalve dan dat Lutjebroek wèl bestaat. Het ligt tussen Hoorn en Enkhuizen en heeft 2000 inwoners.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.