16 februari 2008

Webtop.

Wie wil er niet op elk moment en eender waar op zijn eigen, vertrouwde bureaublad werken en steeds (waar en op welke computer dan ook) de beschikking hebben over zijn documenten? Met een zgn. ‘webtop’ is dit voortaan mogelijk. Het woord is een samentrekking van ‘web’ en ‘desktop’. Het gaat om een nieuwe webapplicatie, een combinatie van onlinetoepassingen met een onlinestartpagina. De omgeving lijkt op die van Windows, Mac of Linux, een soort virtueel bureaublad dus.

De gebruiker die zich bij zo’n webtop aanmeldt, krijgt binnen zijn ‘browser’ een bureaublad dat hij of zij zelf kan inrichten en van waaruit verschillende webtoepassingen kunnen worden opgestart. Je zou het eigenlijk een soort ‘web operating system’ of ‘webOS’ kunnen noemen. Bij sommige ‘webtops’ kun je ook als beheerder meerdere gebruikers aanmaken en in groepen indelen. Hierdoor kunnen dan makkelijk bestanden gedeeld worden.

De term ‘webtop’ werd voor het eerst gebruikt door Santa Cruz Operation (SCO) in 1993 voor de web-gebaseerde interface van hun UNIX operating systeem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.