20 augustus 2008

Baas in eigen broek.

Op 14 maart 1970 trokken strijdbare dames, tijdens een vergadering van vrouwenartsen in Utrecht, hun bloesjes en truitjes omhoog om aan een verbaasd publiek de slogan ‘baas in eigen buik’ op het ontblote bovenlijf te laten lezen.
Het was een speelse variant op de zegswijze ‘baas in eigen huis’. Deze meiden noemden zich Dolle Mina's, als postuum eerbetoon aan Wilhelmina Drucker (1847 - 1925), de oprichtster in 1889 van de Vrije Vrouwen Vereniging. Velen, ook feministen, klonk deze slogan toen nog agressief in de oren. Er was in die jaren veel te doen omtrent `abortus provocatus' in Nederland. De praktijk was op dit punt veel liberaler dan de letter van de wet. Abortusklinieken werden zelfs oogluikend toegestaan. Zo was er aan het Amsterdamse Oosterpark geruime tijd een toevluchtsoord voor in nood geraakte vrouwen uit andere landen.
De Dolle Mina's vonden dat de beslissingsmacht in handen van de zwangere vrouw moest worden gegeven. Zij moest zelf kunnen uitmaken of ze al dan niet zwanger wilde worden. Het abortusverbod was volgens hen gehuld in een mist van schijnheiligheid. De wetgever hanteerde immers een dubbele moraal: niet alleen ten aanzien van arm en rijk maar ook seksueel tussen man en vrouw. De legalisering van abortus moest volgens deze rabiate feministen bepleit worden, niet alleen vanuit de vrucht - ieder kind heeft het recht gewenst te zijn - maar ook vanuit de zelfbepaling van de vrouw.
De kreet waarmee de dames het recht op abortus provocatus wilden afdwingen, werd vrij snel een gevleugelde uitdrukking, die meermaals geparafraseerd werd: baas in eigen broek; baas in eigen brein enz.

4 opmerkingen:

 1. Anoniem12:20 p.m.

  De titel suggereert iets anders dan het bericht dat volgt. Ik verwachtte een bericht over mannen die ergens de baas over zouden willen worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem12:18 p.m.

  Daar heb je gelijk in Moniek. 'Baas in eigen buik' is als slogan zo'n cliché geworden dat ik niet alleen de achtergrond wou schetsen, maar tevens wou laten zien dat sommige uitdrukkingen allerlei grappige varianten kunnen teweegbrengen. Format phrases noemt men dit in het Engels. Maar geef toe: 'baas in eigen broek' is een leukere titel. Soms moet je wat aandacht trekken.
  Marc

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het een grappige variant hoor! Natuurlijk is de man nooit echt baas in eigen broek, volgens mij huist daar een ander wezen en lopen wij altijd achter onze 'gevoelens' aan... we moeten wel! Vandaar de uitdrukking; "hij loopt zijn l*l achterna"! Wij kunnen er ook niets aan doen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Bl@nkie, dat is precies wat ik bedoelde. God gaf de man hersenen, een mannelijk geslachtsorgaan en nét genoeg bloed om één van de twee gelijktijdig te laten werken. Word daar maar eens de baas over, als man zijnde!

  @Marc: maar ik ben natuurlijk wel blij dat jij (in elk geval af en toe) de keuze maakt voor bloedgebruik door je 'hersenen'. Zo kunnen wij tenminste van die leuke berichten van jou genieten.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.