13 juli 2008

Doula.

Een beroep dat al bestond in de oudheid, in Australië en Amerika helemaal geaccepteerd is maar dat in Vlaanderen en Nederland tamelijk onbekend is, ja het bestaat. Alhoewel, in Nederland begint het sinds 2001 stilaan een beroep in opkomst te worden. Ik heb het over de ‘doula’, ook wel de ‘bevallingscoach’ of het ‘pufmaatje’ genoemd.

Vrouwen die erg opzien tegen een bevalling kunnen zich laten bijstaan door zo’n doula, Grieks voor verzorgster of ‘zij die vrouwen bemoedert’.
Kunnen mannen die taak dan niet aan, zult u vragen. Wel, volgens onderzoeken zouden wij, heren der schepping, minder geneigd zijn een bevallingscursus te volgen of we zouden vaak te emotioneel en te gespannen zijn. We zouden ook vaker de kamer uitlopen en ongeduldiger zijn. Hoezo sterke geslacht?
In tegenstelling tot de echtgenoot laat zo’n doula de barende vrouw zich meer op haar gemak voelen. Ze kan ook veel beter dan een man inspelen op de fysieke en geestelijke inspanningen van de vrouw. Dat kan bijvoorbeeld door lieve dingen te zeggen, grapjes te maken of houdingsadviezen te geven. Wij mannen klappen in zo’n situatie natuurlijk vaker dicht.

In Amerika is zo’n pufmaatje voor de bevalling al lang een bekende verschijning. De doula speelt de rol van regisseur: ze geeft aanwijzingen aan de vrouw en haar partner, ze zet een muziekje op en ze puft mee. Hierdoor is ze in feite een ervaringsdeskundige. In tegenstelling tot een verloskundige, kraamverzorgster of verpleegkundige (die niet bij de hele bevalling aanwezig kunnen zijn) wijkt de doula niet van de zijde van de vrouw. Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat noodgrepen zoals tangverlossing of keizersnede minder vaak nodig zijn als een doula de kraamvrouw heeft bijgestaan. Een doula assisteert ook het hele gezin. Vaak gaat het om een 24-uurs-service, waardoor ouders de noodzakelijke nachtrust hebben. De zorg is per gezin op maat gemaakt.
In 2006 kregen vier doula’s als eersten in Nederland hun certificaat. Ze volgden hiervoor een opleiding in Utrecht. Deze opleiding is bij onze nooderburen nog wel niet herkend. Voor 750 euro bieden ze praktische hulp voor, tijdens en na de bevalling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.