19 juli 2008

Consumanderen.

We kenden al de term ‘consuminderen’ in de betekenis van: zuinig zijn; op alles besparen. Dit woord werd begin jaren negentig van vorige eeuw populair gemaakt door het bekende Nederlandse vrekkenpaar Van Veen-Van Eeden, als tegenpool van consumeren.

Nader onderzoek wijst evenwel uit dat Herman Verheij, werkzaam bij het ministerie van VROM, het woord bedacht en voor het eerst gebruikte in een artikel in ‘De Kleine Aarde’ van 1991. Anderhalf jaar eerder dook ‘consuminderen’ al op tijdens een beleidsweekend van De Kleine Aarde. Veel later gebruikte het echtpaar het woord regelmatig in hun Vrekkenkrant. Het begon als een filosofie en alternatieve levenswijze maar stilaan ging men het ook eufemistisch gebruiken in de zin van ‘vrekkig zijn’.

En nu is er dan het neologisme ‘consumanderen’: anders consumeren, met het oog op de klimaatverandering. De term werd al een tijdje in de Vlaamse pers gebruikt maar in 2007 werd het door prins Willem-Alexander ook in Nederland geïntroduceerd. Wie weet wordt het ooit nog eens het woord van de eeuw!

1 opmerking:

  1. Anoniem11:46 p.m.

    Nou, om precies te zijn heb ik het woord voor het eerst gebruikt in een lezing aan de Rijksuniversiteit Groningen, begin oktober 1990...

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.