03 juni 2008

Neukteugels.


We blijven nog even in de erotische sfeer. Iemand wees mij erop dat ‘neukteugels’ veel duidelijker is dan ‘love handles’.

Ik moet dit met het schaamrood op de kaken beamen. De eerste term is uiteraard vulgairder, de tweede zou je eerder een eufemisme noemen. ‘Neukteugels’ werd door de oplettende lezer van dit weblog voor het eerst gehoord in 1985. Het werd toen gebruikt door een homoseksuele vriend die het over een vriend van hem had. In deze betekenis vinden we het in 1991 voor het eerst terug op schrift, nl. in een boekje over jongerentaal (Cor Hoppenbrouwers: Jongerentaal. De tipparade van de omgangstaal).
Een aantal jaren geleden stond er in de Volkskrant het volgende:

“De broek is een wijdpijpige bermuda. De rebellen uit de sloppenwijk, de Braziliaanse versie van de Bronx, dragen de broekband halverwege de schaamstreek zodat de 'neukteugels' (term van fotograaf Ari Versluis) zichtbaar zijn.”

Wat velen niet weten is dat het woord ook nog andere betekenissen heeft. In soldatenkringen werd het eerder al gebruikt voor lange bakkebaarden, hetgeen vroeger ook wel 'tochtlatten' of 'luizenladders' werd genoemd. In het militaire slang had het verder nog de betekenis van bretels. Salleveldt vermeldde de term al in zijn Woordenboek van Jan Soldaat (1978).
Een mogelijk nieuwe betekenis, althans te Antwerpen, is die van pijpenkrullen. Ze wordt gesignaleerd door Tony Rombouts & Bert Bevers in het Antwaarps Nederlands Woordenboek. (4de herziene druk. 2006).

Neukteugels, zwembandjes, Michelinbandjes, love handles. Geef toe, het klinkt toch allemaal veel mooier dan vetrolletjes.

3 opmerkingen:

 1. Anoniem8:17 p.m.

  Neukteugels zoals bedoelt door fotograaf Ari Versluis zijn geen lovehandles, maar de lijnen die je ziet in een getrainde onderbuik. Ze lopen onder de Abdomen vanaf je zij naar je geslachtsdeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem12:17 p.m.

  Vetrolletjes zijn in Antwerpen velobandjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanavond vanaf 22.00 uur in cafe Mervs, Alkmaar een live optreden van The Neukteugels!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.