15 juni 2008

Spek met bonen.

Op internet deed deze week volgend grapje de ronde. Het gaat om een nieuw recept om spek met bonen klaar te maken. ‘Breng de boonen zachtjes aan de coke’ luidt de aanbeveling.

Kop van Jut is de populaire Vlaamse renner Tom Boonen. Die zou in de privésfeer, dus buiten competitie, coke hebben gesnoven. De Tour kan hij nu op zijn buik schrijven. Exit Boonen.

Cocaïne is de champagne onder de drugs, vanwege het veelvuldige gebruik in rijke, hippe kringen. Niet voor niets staat het vanaf 11 januari 2009 op de dopinglijst. Cocaïne is dan wel snel uitgewerkt, het heeft een ontstressende werking: het zet de renner even op scherp.

Cocaïne is een genotsmiddel, bereid uit het sap van de bladeren van de cocastruik; eigenlijk een wit poeder dat kan worden gesnoven, gerookt (in combinatie met tabak of puur), ingespoten of op het tandvlees gewreven. Het spul wordt soms vermengd met bakpoeder.
In de VS is cocaïne de op één na populairste illegale drug. Het heeft de hoogste totale straatwaarde, meer dan 35 miljard dollar in 2003. Het kan dan ook met recht een bourgeois-drug genoemd worden. Het actief bestanddeel is cocaïnehydrochloride dat onttrokken wordt aan de cocabladeren.
In de medische wereld wordt het gebruikt voor plaatselijke verdoving. Cocaïne geeft een gelukzalig gevoel van almacht. Honger en vermoeidheid verdwijnen. In combinatie met alcohol wordt dronkenschap niet gevoeld. Ook zou het erotisch gekleurde fantasieën teweegbrengen. Een roes duurt tussen de 15 en 20 minuten. Overmatig gebruik kan echter leiden tot uitputting, nervositeit, gewichtsverlies, verhoogde bloeddruk, verhoging van de hartslag, beschadigingen in de neusholte enz. Een grote dosis kan zelfs paranoia en hallucinaties teweegbrengen.
Cocaïne is sterk verslavend, al is het gevaar voor vreselijke afkickverschijnselen toch groter bij crack.
In de drugswereld bestaan talrijke slangtermen voor cocaïne: girl; corinne; cookie; happy dust; joy flakes; wings; powder; heaven dust; gold dust; snowbird; snowball; white cross.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.