29 juli 2006

De missionarishouding. Deel I

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen tijdens de coïtus meer dan mannen voorstander zijn van de traditionele missionarishouding. Daar tegenover staat dat vrouwen makkelijker een orgasme bereiken als ze bovenste partij zijn.

Voor alle duidelijkheid: de missionarishouding is de meest voorkomende seksuele positie waarbij de man bovenop ligt en beide partners met de gezichten naar elkaar liggen. Het is de 'figura veneris prima', letterlijk: het eerste liefdesstandje, daarom ook wel de 'Adam en Eva-houding' genoemd.

Hoe ongewoon het ook lijkt: missionarissen in ontwikkelingslanden zouden de bevolking duidelijk gemaakt hebben dat deze door de Kerk geoorloofde methode niet als zondig werd beschouwd. Naar verluid stamt de benaming van de Polynesische volkeren die in de ogen van de westerse zendelingen maar wat aanrommelden. Op seksueel gebied zouden de inboorlingen totaal geen gêne gehad hebben. Ze hadden te veel manieren om de 'oudste beweging ter wereld' te maken. Hun misprijzen voor het fantasieloze westerse seksleven spreekt dan ook uit de benaming die ze gaven aan onze copulatiepositie.

Het lijkt wel een prostitutieterm te zijn maar eigenlijk hebben we te maken met een internationaal begrip dat al door veel beroemde schrijvers, o.a. Paul Theroux, wereldkundig werd gemaakt.
In het Engels komt de term (missionary position) sedert de tweede helft van de twintigste eeuw voor. Amerikaanse studenten kennen zelfs de slangterm 'missionary man’: een saaie seksuele partner.

Fransen gebruiken naast de benaming 'position du missionaire' (wel opgenomen in de Petit Robert maar eigenaardig genoeg niet in het Franse standaardwerk over het erotisch taalgebruik: ‘le Dictionnaire érotique’ van Pierre Guiraud) ook de omschrijving 'baiser a la bourgeoise'. De Spaanstalige landen kennen eveneens 'el Misionero'.

Het geloof dat missionarissen de gewoonte hadden om met de inheemse volkeren seks te bedrijven in de missionaris-of zendelingenstand is wijd verbreid maar gebaseerd op een misverstand. Misschien is het wel voorgekomen maar dan heette het ongetwijfeld anders.

The Daily Telegraph rapporteerde ooit dat in sommige Amerikaanse staten een vrouw een echtscheiding kan bekomen indien haar echtgenoot met haar de liefde bedrijft op een andere wijze dan de 'bekeerstand'.

In het minder puriteinse Europa zijn feministen vaak minder te spreken over deze door de moraalridders gepredikte coïtushouding. Germaine Greer sprak er zelfs vernietigende woorden over tijdens een interview met Humo op 24/1/1985 (de eerste keer dat ik de term 'missionarishouding'-weliswaar in vertaling - tegenkwam):

"Die mentaliteit van 'Wij zijn hier, bespring ons maar, neuk ons naar hartelust, daar moet komaf mee worden gemaakt. Dat is nergens goed voor, net zo min als altijd die missionarishouding: de vrouw onder, de man boven, penis in de vagina en dan leegspuiten."

1 opmerking:

 1. Anoniem9:58 a.m.

  Hallo,

  Ik heb een link naar uw webpagina geplaatst op een forum waar prostitutie-geinteresseerden elkaar schrijven... Kijk eens op:

  http://www.hookers.nl/showthread.php?t=70197

  Ik hoop dat dit geen problemen veroorzaakt met de belasting van uw site ;-))

  als u er iets over kwijt moest willen: hot-ron@hotmail.co.uk

  U hebt de enige site die Het paard van Hector vermeldt en er daarbij ook nog iets interessants verteld wat in de sfeer van het forum ligt ;-))

  groeten en succes,
  Ron.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.