25 november 2005

Quotezakken

Er wordt wel eens beweerd dat sommige woordenboekenmakers steeds een paar onzinwoorden opnemen, al was het maar om plagiaatplegers af te schrikken. Zo zou de dertiende (en ook de veertiende editie) van Van Dale de onzinwoorden ‘oei-oeimachine’ en ‘quotezak’ bevatten. Van het eerste ben ik niet zeker maar ‘quotezak’ is beslist niet door de samenstellers uit hun duimen gezogen.

In 2003 noemde Youp van ’t Hek de schrijver, presentator en hoofdredacteur (van Quote), Jort Kelder, een ‘quotezak’. Dat mag dan op het eerste zicht een leuke woordspeling lijken, het is beslist geen toevalstreffer.
Een vluchtige blik op het wereldwijde web levert het bewijs dat dit woord wel degelijk springlevend is en niet zomaar een bedenksel van Youp of de samenstellers van Van Dale.
In feite is de term al bijna een halve eeuw oud.

Een quotezak is een journalist of politicus die zijn verslag of toespraak doorspekt met citaten en aanhalingen van andere personen. Het woord en de werkwijze zouden ontstaan zijn in het midden van de jaren zestig van vorige eeuw, vnl. met betrekking tot de voetbalverslaggeving.
Dergelijke journalisten verzamelden hun materiaal door na de wedstrijd naar de kleedkamer te gaan en uitspraken van spelers en trainers te noteren. Hun voorgangers baseerden hun verslag eerder op wat er op het veld gebeurde. De sportredactie van De Tijd (Maarten de Vos e.a.) zou destijds gestart zijn met deze aanpak.

1 opmerking:

  1. ook de oei-oeimachine is geen verzinsel - er zijn massa's hits op internet op 'hui machine' (engels) / 'hui-hui-maschine' (duits).

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.