19 juli 2009

De bikinlijn.

Even tijd maken voor een zomers onderwerp.

Tegenwoordig bepalen vooral mode en reclame welke vrouwen door mannen als mooi worden geklasseerd. Is je seksleven minder intiem en romantisch wanneer je als vrouw behaarde benen hebt, wanneer je je oksels niet scheert en je ‘bikinilijn’ ver buiten je bikini valt? Klagen mannen over je beharing of vind je dat jouw lijf niets zegt over je kwaliteiten als vrouw, vriendin of minnares? Kortom: ben je minder vrouw omdat je meer beharing hebt op sommige lichaamsdelen?
Mensen gebruiken in hun omgang met elkaar vaak eufemismen. Die moeten bepaalde zaken, (ontharingsbeurten bijvoorbeeld) die je liever niet bij naam noemt (wegens te gênant), camoufleren. De ‘bikinilijn’ is de lijn gevormd door de randen onderaan het bikinizwempak, de grens tussen de behaarde en onbehaarde huid. Eigenlijk markeert deze term de uiterste grens van het schaamhaar. De bikinilijn moet ervoor zorgen dat er geen enkel haartje tevoorschijn komt. Overtollig schaamhaar wordt daarom met was of hars geëpileerd. Het verwijderen van lichaams­haar zorgt vaak voor schaamtegevoelens. De behandeling kan verhuld worden met het van het Frans afgeleidde werkwoord ‘epileren’, al kan ook ‘harsen’ als eufemisme dienst doen.

‘Bikinilijn’ is een neologisme: het woord is begin jaren tachtig van vorige eeuw in zwang gekomen maar werd pas laat opgenomen in onze woordenboeken. Het oudste citaat uit de Oxford English Dictionary dateert van 1979.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.