03 mei 2008

De linkse kerk.

Het was Pim Fortuyn, ook wel de 'Goddelijke Kale' genoemd, die deze term als scheldwoord heeft gemunt voor de 'sociaal georiënteerde gelovigen' of 'extreem-links denkenden' in Nederland (en Vlaanderen, dankzij Steve Stevaert, het ‘schijnheilig paterke van Hasselt, dixit de groene partij Agalev).

Eigenlijk had Fortuyn het in de eerste plaats over de PvdA in Nederland.
Het scheldwoord wordt tegenwoordig vooral toegepast op voorstanders van het multiculturalisme, die blind zouden zijn voor kritiek op de 'multiculturele samenleving'.
Het woord staat ook voor de geslotenheid van links: het niet mogen spreken over migratie, asielzoekers, illegalen, veiligheid op straat enz.
Leden van de linkse kerk pleiten voor o.a. verdraagzaamheid, respect voor de cultuur van anderen, het legaliseren van soft drugs, abortus, euthanasie enz.
Het politiek correct denken, dat begin jaren negentig van vorige eeuw opgang maakte, is volgens velen eigen aan de linkse kerk.
Bestaat er ook zoiets als een ‘rechtse kerk’ (een conservatieve tegenhanger) of is die uitdrukking op zich al een pleonasme (type: oude grijsaard; dood lijk enz.)?

1 opmerking:

  1. Anoniem2:30 p.m.

    'Linkse kerk', meestal smalend gebruikt, is inderdaad populair geworden na Pim Fortuyn. Maar ik meen me te herinneren dat het Stan Huygens was die het auteursschap claimde voor deze term. Deze Stan Huygens had een populaire gossip-rubriek in de Telegraaf, krant van rechtsdenkend Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.