25 januari 2008

Snoezelhond.

Honden met een hoge aaibaarheidsfactor kunnen een meerwaarde opleveren voor bejaarden. Onze viervoeters zouden volgens sommigen in staat zijn om contact te leggen met personen die lijden aan dementie. De enige Vlaamse dementiekliniek, ZNA Joostens, is daarom begin 2008 gestart met een project rond snoezelhonden.
In dierenspeciaalzaken en bij dierenartsen worden geschikte ‘snoezels’ gerecruteerd. Eén keer per maand worden ze in contact gebracht met bejaarden. Hiermee hoopt men de patiënten te prikkelen, stimuleren en relaxeren. Om in aanmerking te komen als ‘snoezelhond’ moet het dier graag omgaan met mensen en kunnen genieten van aandacht en een knuffel.

Het werkwoord ‘snoezelen’ is een samentrekking van ‘snuffelen’ en ‘doezelen’. Het wordt sinds eind jaren zeventig van de twintigste eeuw gebruikt, doorgaans m.b.t. zwakzinnigen. Je zou het kunnen omschrijven als volgt: het met therapeutische bedoeling op aangename wijze prikkelen van de zintuigen (met kleuren, geluiden, beelden, voorwerpen en nu dus ook met honden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.