07 april 2009

Zuchtmeisjes.

Zuchtmeisje: het klinkt als muziek in de oren en dat is het ook.
Kent u de term niet? Dan hebt u de laatste vier jaar in een grot geleefd. Voor de cultuurbarbaren onder ons: het woord slaat op een verleidelijke Franse zangeres die op een mysterieuze manier fluisterzingt, die haar vocalen een flinke erotische lading meegeeft.
Jane Birkin (wie herinnert zich nog haar wereldhit ‘Je t’aime moi non plus’ uit 1969. Jongens toch, dat waren nog eens tijden), is de peetmoeder van alle zuchtmeisjes. Maar ook Brigitte Bardot paste ooit met haar hese stem en schorre snik prima in deze traditie. Moderne Franse zuchtmeisjes zijn o.a. Barbara, Emilie, Roxanne, Emmanuelle, Charlotte, Isabelle en Lilli. 
De woordvondst is afkomstig van de Nederlandse auteur Ronald Giphart maar werd in feite populair gemaakt door Guuz Hoogaerts, popjournalist bij de Nieuwe Revu.
Guuzbourg (zo noemt hij zichzelf, als woordspeling met de naam van de populaire Franse zanger) is een grote kenner van dit soort muziek. Op internet is hij actief met de website ‘Filles sourires’ (de Franse term voor dit soort meisjes). Sinds 2007 zijn een aantal van deze kreundames verzameld op de cd ‘Filles Fragiles’. 

4 opmerkingen:

 1. Mooi dat jullie mannen daar zo van kunnen genieten. Enig idee of er ook zoiets is als 'zuchtjongensmuziek', zodat wij vrouwen ook eens kunnen genieten? Zal wel weer niet. Zucht...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem4:58 p.m.

  Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem3:01 p.m.

   Justin Bieber doet zijn best momenteel.

   Verwijderen
 3. Moniek! Er is zojuist een cd uitgekomen met gentils garçons, zuchtheren, fluistergasten, verleidventjes, noem ze zoals je wil. zie www.myspace.com/gentilsgarcons

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.