21 april 2009

These boots are made for walking.


In de jaren zeventig had je de ‘moonboots’: plompe, dik gewatteerde kunststoffen laarzen. Je kon ermee door de sneeuw lopen en ze hielden de vrouwenvoeten warm.
Wij mannen konden er niet warm voor lopen. Maar, de heer zij geprezen want nu zijn er de fuck-me-botjes: opvallende sexy vrouwenlaarzen (die tot onder de knie reiken). De mannelijke hormonen krijgen eindelijk weer vrij spel. Sommige vrouwen willen er niet dood in gevonden worden, andere gebruiken dit schoeisel als ultiem verleidingswapen.

Lezers van het weekblad Knack kozen de fuck-me-botjes in 2006 als één van de leukste, mooiste, opvallendste of meest relevante woorden. Daar had ongetwijfeld Freya Van den Bossche (voor de Nederlandse lezers van dit blog: een politica bij de Vlaamse socialistische partij, de sp.a) veel mee te maken. Haar minirok en fuck-me-botjes waren een paar jaren geleden vaak voer voor de persfotografen. De laatste verkiezingsuitslag heeft echter bewezen dat Vlaanderen genoeg heeft van uiterlijk vertoon. Dames die politiek niet voldoen aan de verwachtingen, worden blijkbaar snel afgerekend op dergelijke frivoliteiten.
De term ‘fuck-me-botjes’ kon vooral populair worden door toedoen van het radioprogramma ‘Studio Brussel’ (StuBru). In Vlaanderen is het woord inmiddels een beetje op zijn retour, in Nederland begint het beetje bij beetje populair te worden.
Eigenlijk gaat het om een vernederlandsing van het Engelse ‘fuck-me-boots’ (of –shoes), ook wel verkort tot FMB’s. ‘Hump-me pumps’ is één van de vele synoniemen.
Het Amerikaanse equivalent is de ‘throw me down and fuck me shoes’. De term suggereert dat deze laarsjes uitnodigen tot aanranding. De oudste Engelse vindplaats dateert van 1974. De oorspronkelijke ‘fuck-me-shoes’sierden de voeten van de Amerikaanse filmster Joan Crawford (1906-77), die sinds de jaren dertig parmantig op haar schoenen met sleehakken paradeerde. De ‘fuck-me-shoes’ gaan nog verder terug in de tijd.
Eerder bestond in Amerika de term ‘fuck-eyes’, een vulgairder synoniem van wat vroeger ‘bedroom eyes’ genoemd werd: slaapkamerogen of een begerige blik. Ook de fuck-me-shoes hebben die erotische uitstraling. 

3 opmerkingen:

 1. Anoniem4:50 p.m.

  In Nederland noemen we dit kuitlaarzen.

  Dorien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu we het over schoeisel en hormonen hebben. Er bestaat een variant die nog meer de mannelijke hormonen prikkelt: de "hoerenbotten" of "hoerenlaarzen".
  Meestal zwarte laarzen die tot halfweg het bovenbeen komen. Dat gecombineert met een extreme minirok en je weet plots weer waarom een stadswandeling zo leuk kan zijn.
  Als je er ooit een blog zou over schrijven... ik heb zo'n foto's in voorraad :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem6:57 p.m.

  Wordt het woord niet vooral gebruikt wanneer de laarsjes gecombineerd worden met een kort rokje?

  Sofie

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.