13 april 2008

Gluurstrook.

Eerder kenden we al een betaalstrook, een busstrook, een carpoolstrook, een fietsstrook, een inhaalstrook en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Sedert een paar jaar hebben we ook een 'gluurstrook'. Het gaat om een bedenksel van de Vlaamse politicus Carl Nijssens. Die wil naast de hoofdweg door het Belgisch-Limburgse Sint-Truiden een tweede rijbaan laten aanleggen voor automobilisten die naast de talloze bordelen langs de weg willen gluren.

3 opmerkingen:

 1. Je bedoelt hoogstwaarschijnlijk dat de automobilisten NAAR de talloze bordelen langs de weg willen gluren, is het niet?

  MVG,

  Thomas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem10:55 p.m.

  Beste

  Ik ben geen taalspecialist.
  Maar in hoeverre is mijn woord "gluurstrook" nu deel van onze taal?

  Groetjes

  CARL NIJSSENS

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem11:27 a.m.

  Beste Carl,

  Een samenstelling als 'gluurstrook' is zonder meer correct Nederlands en in die zin is het woord dus een deel van de Nederlandse taal. Tegen het gebruik ervan is er geen enkel taalkundig bezwaar.

  Maar veel taalgebruikers zullen een nieuw woord slechts als volwaardig Nederlands beschouwen als het in de Grote Van Dale of een ander Nederlands woordenboek staat. Woordenboekmakers nemen nieuwe woorden pas op als voldoende gebleken is dat het geen eendagsvliegen zijn, of anders gezegd, als ze al enkele jaren meegaan en in het algemene taalgebruik zijn doorgedrongen. Zover is het nog lang niet met 'gluurstrook', maar niets let je om te proberen het woord ingang te laten vinden.

  Geert

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.