19 maart 2008

Tecktonik.

Wie onlangs het Brusselse justitiepaleis passeerde, heeft mogelijk met verbazing staan kijken naar de jonge dansers die elkaar in groep uitdaagden voor dansbattles.
De ingewikkelde en razendsnelle armbewegingen, waarbij veel door de haren wordt gestreken, doen wat denken aan vogueing (eind jaren tachtig van vorige eeuw ontstaan in New York (Harlem) als gay-alternatief voor breakdancing en als parodie op de missverkiezingen).


Tecktonic is blijkbaar de nieuwste hype onder jongeren. Dit fenomeen komt dan weer overgewaaid uit Frankrijk. De nieuwe dansvorm, gebaseerd op een mengeling van hiphop en techno, ontstond in 2000 in de Parijse nachtclub Metropolis.
De populariteit van tecktonic, ook wel ‘tck’, ‘vertigo’ of ‘Milky Way’, is vooral te danken aan websites die videobeelden verspreiden, zoals You Tube en Dailymotion.

Bij deze energieke stijl is de dresscode erg belangrijk. Opvallend is dat slordigheid vaak de toon aangeeft: geen splinternieuwe Nikes maar gewone baskets. Verder strakzittende zwarte jeans en kleurige trainingspakjes. De dansers dragen bij voorkeur futuristische of gothic kapsels (ook de coupe Beckham is erg populair). Voor een flinke kwak gel in het haar schrikken vooral de meisjes niet terug. Make-uppatronen zoals een ster rond de ogen, zijn eveneens geliefd.

De term ‘tecktonic’ is een geregistreerd handelsmerk. De naam verwijst naar de clash tussen de jump- en hardstyle uit België en Nederland en de electro uit Italië en Spanje.
Veel van de piepjonge dansers hebben de vereiste danspassen geleerd op het internet. Op plaatsen waar veel volk komt, zoals het Brusselse Justitiepaleis en het Parijse Centre Pompidou, ontmoeten ze elkaar voor teambattles.

Afwachten nu of tecktonic een nieuw invloedrijk dans- en muziekfenomeen wordt of de zoveelste hype.

2 opmerkingen:

  1. Anoniem8:04 p.m.

    wat je zegt is waar maar waar kan ik het leren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem8:13 p.m.

    Probeer eens op YouTube. Daar staat vast wel een filmpje en dat legt meer uit dan duizend woorden.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.