05 januari 2006

Afro-Amerikanen.

Een Afro-Amerikaan is volgens Van Dale een zwarte inwoner van de VS.
Dit is een mooi voorbeeld van het politiek correcte taalgebruik dat eind vorige eeuw kwam overwaaien van de Amerikaanse campussen. Voorstanders van deze term beweren dat de connectie met het moedercontinent benadrukt wordt, waardoor het woord positiever klinkt dan ‘zwarte’.

In zijn boek ‘Racist Stereotyping in the English Language’ stelt de Amerikaanse auteur Robert Moore dat het symbolisme van wit als positief en zwart als negatief wijdverspreid is in onze cultuur. 'De definitie van zwart', aldus Moore, 'is ondermeer zondig, slecht, vuil, schuldig' terwijl die van wit 'puur, vlekkeloos, onschuldig inhoudt'. Tot ongeveer 1968 was ‘neger’ de politiek-correcte benaming maar de huidige generatie vind het -mogelijk vanwege de associatie met het Engelse ‘negro’- beledigend. ‘Nikker’ werd altijd al een scheldwoord gevonden.

Sommigen verkiezen het meer neutrale ‘zwarte’ maar blijkbaar is ook die benaming aan slijtage onderhevig en te pejoratief bevonden. ‘Afro-Amerikaan’ is in de jaren negentig van de twintigste eeuw alles wat de klok slaat. Toen moest een blanke Amerikaanse televisiejournaliste bisschop Desmond Tutu in Zuid-Afrika interviewen. De vrouw probeerde voortdurend angstvallig het woord ‘zwarte’ te vermijden. Daarom vroeg ze de geïnterviewde hoe het voelde om een ‘African-American’ te zijn. Deze term werd reeds in 1863 in Engelse bronnen aangetroffen maar raakte pas echt in zwang in de jaren zeventig van vorige eeuw.
Sedert de tweede helft van de jaren tachtig is het in Amerika de voorkeurbenaming voor een Amerikaanse zwarte. Dat het politiek-correcte denken soms wel erg ver kan gaan bewijst volgende anekdote.
De Amerikaanse krant The Fresno Bee had zijn computers geprogrammeerd om het woord 'black' systematisch te vervangen door 'African-American', waardoor een artikel over de begrotingscrisis in Massachusetts stelde: 'The new taxes might put the state back in the African-American' (de zwarte cijfers).

De blanke tegenhanger van de Afro-Amerikaan wordt de Anglo-Amerikaan genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.