24 september 2009

Podcasts.

Je bent oud en je wilt wat. Sinds ik de trotse bezitter van een iPod ben, hebben podcasts geen geheimen meer voor mij.
Mocht dit Hebreeuws zijn voor u, beste lezer: een ‘podcast’ is een digitale opname, omgezet (of geconverteerd in computerjargon) naar het formaat van een audiobestand (meestal MP3) zodat het kan geplaatst worden op een website, waarna iedereen het kan downloaden op zijn computer (in een mediaplayer zoals iTunes). Vervolgens kan dit bestand op een digitale muziekspeler worden gezet.
Zoals u wellicht reeds kunt vermoeden is dit woord een samentrekking van de Engelse woorden ‘pod’ (zoals in iPod) en ‘cast’ (verkorting van het Engelse werkwoord ‘to broadcast’).
De term werd in 2004 gelanceerd door de Britse journalist, televisiemedewerker en fotograaf Ben Hammersly. Aan de wieg van het concept staat evenwel de Nederlands-Amerikaanse zakenman en presentator Adam Curry (tussen 1988 en 2009 de halve trouwboek van Patricia Paay). In de zomer van 2004 zette hij een eenvoudig Apple-scriptje op zijn website. Hiermee bewees hij dat het concept - automatisch content downloaden en transporteren naar een iPod - werkte. Hiermee hoopt hij de concurrentie met de radio aan te gaan. Dergelijke van te voren opgenomen uitzendingen komen nu overal op het internet ter beschikking.
Radioprogramma’s in een dergelijk compact formaat uitzenden wordt ‘podcasten’ genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.