01 maart 2009

Het hoofd en de benen.

Het hoofd en de benen is een wielercliché voor de succesvolle combinatie van intelligentie en spierkracht.
In 1898 publiceerde de oprichter van de Tour de France, de Fransman Henri Desgrange, zijn beroemde boek La tête et les jambes, misschien een verwijzing naar de Provençaalse zegswijze ‘Quand on n’a pas de tête il faut avoir des jambes’ (‘Wie geen hoofd heeft, moet benen hebben’).
De Franse wielertaal kent ook de uitdrukking courir avec sa tête (‘met je hoofd rijden’) voor ‘op een berekenende manier fietsen’.
In de jaren zestig van de twintigste eeuw was er op de Franse tv een quiz, gecombineerd met een heuse wedstrijd, onder de titel La tête et les jambes. Hierin namen scholieren het op tegen sportlui. De quiz werd gepresenteerd door Pierre Bellemare. In de uitzending vormden twee kandidaten een team om 100.000 Franse franken te winnen. De eerste (la tête) moest antwoorden op allerlei kennisvragen, terwijl de tweede (les jambes) allerlei sportieve proeven moest ondergaan.
Ondertussen is het hoofd en de benen ook in het Nederlands een gevleugelde uitdrukking geworden onder wielrenners en andere sportbeoefenaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.