08 december 2008

Uitlachtelevisie.

Programma’s als ‘Temptation island’, “The beauty and the nerd’, ‘FC Nerds’ , ‘Wie wordt de man van Wendy?’ ik laat die lijdensbeker liever aan mij voorbijgaan.
Er zijn mensen die er blijkbaar op kicken om op op de kwelbuis te komen. Maar misschien is het beter dat het zootje ongeregeld dat deze programma’s bevolkt tegen zichzelf beschermd wordt.

We kenden al reality-tv en emotietelevisie. We hebben al het fenomeen meegemaakt van ‘huftertelevisie’: teeveeprogramma’s waarin de makers er genoegen in scheppen om hun gasten tot de grond toe af te branden, hen perverse dingen te laten doen of mensen op extreme manieren lastigvallen. Grondlegger van de hufter-tv is wellicht Wim T. Schippers, bedenker en maker van programma’s als ‘De Fred Haché Show, De Barend Servet Show’ en ‘Waar Heb Dat Nou Voor Nodig?’, waarmee hij met behulp van bloot, schimpscheuten en baldadigheden half Nederland op de kast kreeg.
Een nieuwe variant is de ‘uitlachtelevisie’: sleep een paar flapdrollen voor een camera en laat hen dingen doen die ze in normale omstandigheden niet kunnen of willen doen. Laat bijvoorbeeld wat computernerds, die nog geen deuk in een pakje boter kunnen schoppen, vakkundig drillen door een wandelende karbonade. Lachen geblazen! Succes en kijkers gegarandeerd.
Het verschijnsel bestaat uiteraard al een tijdje maar de naam zelf viel pas in 2006. Het Nieuwsblad is bij mijn weten de eerste die het fenomeen een naam gaf (in de krant van 18 november). De makers van dergelijke programma’s verdedigen zich door te stellen dat het om sociale experimenten en eerlijke reality gaat. De critici roepen dat de makers geen greintje respect hebben voor de deelnemers en alleen maar uit zijn op ordianire uitlachtelevisie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.