24 september 2008

Snuffmovies.


Snuffmovies zijn gewelddadige pornofilms waarin deelnemers, vaak kinderen of vrouwen, voor de camera gemarteld en vermoord worden. Dergelijke rolprenten zouden voor grof geld van de hand gaan in de clandestiene circuits.
In Amerika komt de term al voor sinds ca. 1971. Het Engelse voorvoegsel ‘snuff’ komt van het werkwoord ‘to snuff out’, een informele term voor doden, koudmaken.

Tot op heden werd nog steeds niet bewezen dat zulke films werkelijk zijn opgenomen: ze bestaan vooral bij gratie van het geruchtencircuit. Niettemin werd Nederland in het voorjaar van 1997 opgeschrikt door de onthulling dat Britse pedofielen begin jaren negentig van vorige eeuw films hadden gedraaid van jongetjes die voor de camera werden verkracht, gemarteld en vervolgens gedood.
Een documentaire op RTL 5 wist o.a. bekend te maken dat dergelijke films in Nederland geproduceerd werden, vanwege het tolerante klimaat aldaar. Toch werden er nooit lijken of zelfs maar videobanden gevonden. De thematiek van de snuffmovies werd voor het eerst behandeld door regisseur Jack Webb in zijn film Dragnet uit 1969. In de literatuur komt het onderwerp o.a. aan bod in de roman Frisk van Dennis Cooper.

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.