21 mei 2007

Opsinjoren.

Het leefklimaat van een straat in positieve zin veranderen, noemt men met een mooi woord ‘opzoomeren’.
Het verwijst naar de Rotterdamse Opzoomerstraat, waar in 1994 een dergelijke actie werd uitgevoerd door de buurtbewoners.
In Antwerpen spreekt men al een tijdje over ‘opsinjoren’. Het past helemaal in het beeld dat Steve Stevaert schetste over de ‘verzuring’ van de maatschappij en de middelen die moeten gezocht worden om daar iets tegen te doen: een propere omgeving met veel bloemen en planten, keuvelende buren en spelende kinderen. Er worden zelfs wijkcoördinators voor aangesteld.

1 opmerking:

  1. Anoniem11:22 a.m.

    Is er echt een analogie tussen opzoomeren en opsinjoren? Ja, een Antwerpenaar noemt zichzelf wel eens een "sinjoor" en op veel affiches van lokale initiatieven lees je: "Met de steun van Opsinjoren". Alleen: het werkwoord "opsinjoren" heb ik nog nooit horen gebruiken. Lokale bewonersinitiatieven kunnen wel altijd rekenen op de materiële en financiële steun van Opsinjoren, een dienst van de stad Antwerpen die op 2 juni trouwens zijn 10de verjaardag viert met een groot feest op de Grote Markt. 10 jaar: zo lang al wordt er in Antwerpen geopsinjoord!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.